Plekken om je Open Water certificaat te halen

Plekken om je Open Water certificaat te halen

Met een Open Water certificaat kun je met een duikbuddy tot een diepte van maximaal 18m duiken. De cursus bestaat uit theorie met een examen, het oefenen van skills in rustig en ondiep water en 4 open water duiken. De skills kunnen in een zwembad, maar ook in de zee geoefend worden. Nadat dit voltooid is ben je een gecertificeerde duiker en begint je duikavontuur pas echt! Wanneer je gecertificeerd bent, kun je bij de mooiste duikplekken van Australië duiken. Bekijk hier onze top 10. 

Er zijn wereldwijd veel verschillende organisaties die duikcertificaten aanbieden. Een aantal bekende voorbeelden hiervan zijn PADI, SSI, SDI, PRO Adventures, RAID en NAUI. Deze organisaties werken allemaal met dezelfde internationale standaarden en de certificaten worden wereldwijd erkend. De kwaliteit van de training hangt vooral af van de duikshop en instructeur. Met bijvoorbeeld een PADI certificaat kan bij een SSI duikshop gedoken worden en vervolgcursussen gevolgd worden, en andersom. Kijk dus vooral naar de kwaliteit van de duikshop wanneer je een cursus boekt. De trainingsorganisatie maakt, tot je een professionele cursus volgt, niks uit. Wij kunnen je helpen met het boeken van cursussen bij hoog aangeschreven duikshops waar wij goede ervaringen mee hebben. Alle certificaten die wij aanbieden worden internationaal erkend.

De top 10

1. Sydney

Begin je je roadtrip in Sydney en ben je van plan meerdere duiken te doen tijdens je reis? Dan kunnen we je zeker aanraden om je Open Water cursus direct in Sydney te volgen!

Pro Dive in Sydney biedt de goedkoopste cursussen aan en buiten het hoogseizoen om zijn de prijzen nog lager. Voor de cursus begint moet je de online theorie afronden. De cursus zelf duurt 2,5 dagen. De eerste avond bestaat uit een cursus oriëntatie, theorie sessie met examen en het passen van je duikequipment. De tweede dag start je met training in het zwembad, waarna je de zee in gaat voor de eerste en misschien zelfs de tweede duik. Na de laatste twee of drie duiken op dag 3 eindig je de cursus met een BBQ om je behaalde certificaat te vieren!

Het water in Sydney is natuurlijk kouder dan in noord Queensland en soms is het zicht wat slechter, maar dit zijn goede omstandigheden om te leren duiken. Hierna wordt het duiken alleen maar makkelijker en comfortabeler!

  • Certifying agency: PRO Adventures

2. Cairns

We raden je meestal aan om je open water certificaat aan het begin van je trip te halen, zodat je hier de hele reis profijt van hebt. Begin je in Cairns en wil je graag op het Great Barrier Reef duiken? Dan hebben we ook hier een aantal goede opties die we al vaak ingeboekt hebben.

Divers Den biedt een aantal verschillende opties aan:

  • 4 daagse optie: 2 dagen in Cairns voor theorie en zwembadtraining + 2 dagtrips op het Great Barrier Reef voor de open water duiken.
  • 4 daagse optie: 2 dagen in Cairns voor theorie en zwembadtraining + een liveaboard van 2 dagen / 1 nacht op het Great Barrier Reef voor de open water duiken.
  • 5 daagse optie: 2 dagen in Cairns voor theorie en zwembad training + een liveaboard van 3 dagen / 2 nachten op het Great Barrier reef voor de open water duiken en 6 extra duiken na de cursus.
  • Certifying agency: PADI 
Plekken om je Open Water certificaat te halen

Bij Reef Encounter kan je de gehele cursus op een liveaboard doen. Hierbij krijg je na het boeken toegang tot de online theorie, die je voor de start van de cursus zelf af moet ronden. Daardoor kan je tijdens de cursus van de duiken en omgeving genieten, en heb je de studie al achter de rug.

  • 3 daagse optie: Tijdens de liveaboard op het Great Barrier Reef van 3 dagen / 2 nachten start je met de skills in ondiep en rustig water, waarna je de open water duiken doet. Het totaal aantal duiken tijdens de trip is 7.
  • 4 daagse optie: Tijdens de liveaboard op het Great Barrier Reef van 4 dagen / 3 nachten start je met de skills in ondiep en rustig water, waarna je de open water duiken doet. Het totaal aantal duiken tijdens de trip is 11, waarvan 1 een nachtduik is.

Na de liveaboard kun je (afhankelijk van beschikbaarheid) deelnemen aan het hostie program. Dit is een vrijwilligers programma, waarbij je 2 extra dagen kan blijven in ruil voor klusjes, zoals schoonmaken, housekeeping en afwassen. Tijdens deze dagen kun je 2 duiken per dag doen. Dit is een goede en goedkope manier om direct meer duiken te loggen!

  • Certifying agency: SSI

Ook bij Pro Dive is het mogelijk om de open water cursus op een liveaboard te volgen. Zij bieden een aantal verschillende opties aan.

  • 4 daagse optie: Voorafgaand aan de cursus rond je zelf de online theorie af. Na een dag skill training in het zwembad Cairns, vertrek je op een 3 daagse / 2 nachten liveaboard naar het Great Barrier Reef. Hier kun je naast de 4 duiken die onderdeel van de cursus zijn, nog 5 extra duiken (waaronder een night dive) doen.
  • 5 daagse optie: De eerste twee dagen krijg je theorieles en zwembad skill training in Cairns. Daarna vertrek je voor de liveaboard van 3 dagen / 2 nachten op het Great Barrier Reef. 
  • Certifying agency: PADI

3. Perth

Wanneer je je reis door Australië aan de Westkust start, land je meestal in Perth. Dit is voor veel reizigers dus een goede plek om aan hun duikavontuur te beginnen! Perth Scuba biedt een drie daagse cursus aan. Van te voren neem je zelf de online theorie door, zodat je tijdens de cursus niet meer hoeft te studeren. De eerste dag bestaat uit skill training in het zwembad. Op dag 2 doe je 2 kantduiken in Perth, en op dag 3 doe je 2 bootduiken bij Rottnest Island.

  • Certifying agency: PADI 

4. Exmouth, Ningaloo Reef

Wil je graag op het Ningaloo Reef leren duiken? Vanuit Coral Bay en Exmouth zijn er meerder opties.

Ningaloo Reef Dive biedt een 3 daagse open water cursus aan in Coral Bay. Tijdens de eerste dag krijg je theorieles en les in het zwembad of een rustige, ondiepe plek in de zee. Op dag 2 en 3 ga je op de boot mee om daar je 4 open water duiken te doen. Tussen de duiken door kun je hier vaak ook zwemmen met manta roggen!

  • Certifying agency: PADI

Dive Ningaloo en Exmouth Diving zijn twee duikshops die de open water cursus in Exmouth aanbieden. Bij Dive Ningaloo duurt de cursus 3 dagen. Tijdens de eerste dag krijg je theorieles (je kan de theorie ook online voor de cursus start afronden) en oefen je de skills in het zwembad. De open water duiken doe je op dag 2 en 3. Dit zijn bootduiken op het Ningaloo Reef en de Muiron Islands (afhankelijk van het weer).

  • Certifying agency: PADI

Bij Exmouth Diving rond je de theorie af voorafgaand aan de cursus. De 3 daagse cursus bestaat uit een dag zwembadtraining en theorie les en twee dagen duiken. Dit zijn bootduiken op het Ningaloo Reef.

  • Certifying agency: PADI 

5. Magnetic Island

Reis je door naar het Great Barrier Reef, en wil je daar graag duiken zonder tijd kwijt te zijn aan training? Dan is Magnetic Island een goede plek om te leren duiken.

Pro Dive op Magnetic Island biedt net als Pro Dive in Sydney een goedkope 3 daagse open water cursus aan. Voorafgaand aan de cursus neem je zelf de online theorie door. De eerste dag bestaat uit zwembadtraining en een theorie sessie, en op de tweede en derde dag doe je de open water duiken. Dit zijn 4 kantduiken op Magnetic Island zelf.

  • Certifying agency: Pro Adventures of PADI (extra kosten)

Als je op een budget reist, is Pleasure Divers ook een goede optie om je open water certificaat mee te behalen! Op de eerste dag krijg je theorie les (ook hier heb je de mogelijkheid om de theorie vooraf te voltooien) en les in het zwembad waar je de belangrijkste duik skills oefent. Op de tweede en derde dag doe je de 4 open water kantduiken, en daarna ben je een gecertificeerde duiker!

  • Certifying agency: SSI

Naast de hierboven uitgelichte opties, zijn er natuurlijk veel andere plekken waar je je open water certificaat kunt halen. Zo hebben we bijvoorbeeld ook aanbieders in de Whitsundays en Gold Coast. In onze top 10 beste duikspots in Australië kun je ook lezen waar een open water cursus mogelijk is. Neem contact met ons op, zodat we kunnen kijken welke optie het best bij jou en je reisschema past.

Begint je reis in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Indonesië? Het is ook mogelijk om hier je certificaat te halen, zodat je daarna meer duiken kan doen in Australië. Onze duikexpert Isja werkt bij New Zealand Diving (ten noorden van Auckland) en verzorgt hier alle cursussen. Hier is het dus ook mogelijk om in het Nederlands les te krijgen. Voor ze naar Nieuw-Zeeland verhuisde heeft ze een paar jaar bij Manta Dive, op het eiland Gili Trawangan in Indonesië gewerkt. Beide duikscholen kunnen we aanraden! 

Duiken

Voor je je duikcursus boekt, is het belangrijk om eerst van de volgende dingen af te weten:

  • Voor de start van de cursus moet je een medische vragenlijst Heb je astma, recent een operatie ondergaan, slik je medicatie of heb je bijvoorbeeld diabetes? Dan heb je altijd een ondertekende brief van je dokter (max 90 dagen out) nodig. In Australië kan je ook bij een dokter langs gaan, maar in de meeste gevallen is het makkelijkste om dit van te voren bij je eigen dokter te regelen. Lees dus eerst de medische vragenlijst door, en laat het ons gerust weten als je ergens over twijfelt!
    Wanneer je 45 jaar of ouder bent, of een BMI over 30 met taille van meer dan 102cm (voor mannen) of 88cm (voor vrouwen) hebt, heb je altijd een medisch certificaat nodig. Deze mag maximaal 90 dagen oud zijn, en moet in het Engels geschreven zijn. Op een aantal plekken heb je ook een medisch certificaat nodig wanneer je jonger dan 15 jaar bent.
  • Een onderdeel van de duikcursus is een water fitness evaluatie. Hiervoor moet je laten zien dat je 200 meter kan zwemmen en 10 minuten kan watertrappelen. Als je dit niet kan, mag je de rest van de duiktraining niet volgen.
  • Kinderen van 10 tot 15 jaar oud kunnen hun Junior Open Water certificaat Het enige verschil met een normaal certificaat is de maximale diepte. Kinderen van 10 en 11 mogen tot maximaal 12m duiken. Wanneer je 12 jaar bent, mag je net als volwassenen naar 18m diepte.
  • Door de stikstofopname tijdens de duik, mag je voor je eigen veiligheid na het duiken niet direct vliegen. Heb je 1 duik gedaan? Dan mag je na 12 uur het vliegtuig in. Bij meerdere duiken (dus de open water cursus) is dit 18 uur, maar voor de zekerheid wordt 24 uur aangeraden.
  • Er zitten natuurlijk risico’s aan duiken vast, maar zolang je binnen de limieten blijft, doet wat je geleerd hebt en je instructeur volgt is het een veilige sport!
  • Wil je graag leren duiken, maar vind je het toch erg spannend? Dat is erg normaal! Neem gerust contact op met onze duikexpert en duikinstructeur Isja. Zij heeft veel ervaring met nerveuze studenten en kan al je vragen beantwoorden.

Wat kan Australia Expert voor jou betekenen?

Bij Australia Expert zijn we ons ervan bewust dat duiken een van de meest fascinerende activiteiten in het land is. We hebben daarom door het hele land contacten met duikscholen en -centra om duiklessen en de verhuur van duikmaterialen te regelen.
Of je nu een beginnende duiker bent die zijn eerste duikervaring wil opdoen of een ervaren duiker die de mooiste duiklocaties wil verkennen, wij helpen je graag op weg.

Scroll naar boven