Shark Bay & Monkey Mia

Een reis naar Shark Bay, Denham & Monkey Mia

Overal ter wereld vind je plekken die in eerste instantie niet direct in je opkomen bij de gedachte aan een land. Dit geldt ook voor Australië. Zo kom je tijdens jouw roadtrip van Perth naar Exmouth of Broome langs het schiereiland Shark Bay, een schitterende omgeving aan de westkust van Australië. Hier aanschouw je de prachtige natuur, kom je heel dicht bij dolfijnen en ervaar je een paradijsje in alle rust. Daarnaast is er eigenlijk maar één stadje, luisterend naar de naam Denham. Ben jij klaar voor een reis naar Shark Bay en het nabij gelegen Monkey Mia? 

Cape Peron 2

Een reis naar Shark Bay hoort op jouw lijst

Shark Bay ligt zo’n 800 kilometer ten noorden van Perth, de grootste stad van West-Australië. Het is gelegen in de Gascoyne Region, kent maar een toegangsweg en omvat voornamelijk witte stranden, azuurblauw water en een aantal zeer interessante dieren. En of je nu naar het zuiden of noorden van West-Australië rijdt, wij raden je 100% aan een bezoekje te wagen aan deze regio. Is het niet voor het spotten van dugongs, dan wel voor het maken van een onvergetelijke wandeling door het Francois Peron National Park. 

Monkey Mia: oog in oog met dolfijnen

Voordat we je alles vertellen over Shark Bay & Monkey Mia, willen we je kort iets meer vertellen over laatstgenoemde. In Monkey Mia heb je namelijk de mogelijkheid om wel heel dichtbij dolfijnen te komen. En je hoeft de zee niet eens te betreden. Monkey Mia is eigenlijk een resort, gelegen aan een adembenemend mooi strand. Hier komen dagelijks dolfijnen bijna tot aan het strand, waarbij ‘toeschouwers’ meer kunnen leren over het leven van deze dolfijnen.

Wij begrijpen als geen ander dat de meningen rondom dit soort bezienswaardigheden verschillen. Niet voor niets hebben wij onze bedenkingen bij de gang van zaken in Monkey Mia. Wij veroordelen niet en leggen de keuze hierbij volledig bij jou. 

monkey mia

De beste reistijd voor Shark Bay

Zoals je wellicht weet, kan de Australische zomer bijzonder heet zijn. Daarom wordt soms gezegd dat je bepaalde plekken het beste in de lente of herfst kunt bezoeken. Dit geldt ook voor Shark Bay & Monkey Mia. Tijdens deze periode geniet je van heerlijk warme temperaturen. Daarnaast is het ook in de winter absoluut goed vertoeven in deze regio. Daarom stellen wij dat de beste reistijd voor Shark Bay & Monkey Mia van april tot november is. Ga jij buiten deze periode? Houd er dan rekening mee dat het flink heet kan zijn en dat je last kunt hebben van grote zwermen vliegen. 

De mooiste bezienswaardigheden tijdens jouw reis naar Shark Bay en Monkey Mia

Als jij op zoek bent naar een relatief onbekende plek, dan raden we jou zeker aan een reis te maken richting Shark Bay en Monkey Mia. Naast het natuurschoon is er meer dan genoeg te doen. Hieronder volgt een lijst met bezienswaardigheden en activiteiten die je absoluut niet mag missen tijdens jouw reis naar Shark Bay en Monkey Mia: 

Francois Peron National Park
Naast de dolfijnen bij Monkey Mia is het Francois Peron National Park misschien wel dé trekpleister in Shark Bay. Het waanzinnige park is omgeven door rode zandduinen, terwijl het water van de oceaan hier blauwer dan blauw is. Dit is de ideale plek voor kamperen in het wild, het aanschouwen van een heldere sterrenhemel. Rijd jij helemaal door naar Cape Peron, het eindpunt van Francois Peron National Park? Zorg dan dat je voorzien bent van een goede auto. Je hebt namelijk duidelijk een 4WD-auto nodig. 

IMG_4919

Denham
Tijdens jouw reis naar Shark Bay mag een bezoekje aan Denham niet ontbreken. Met een beetje mazzel heb jij in Byron Bay al het meest oostelijke plekje van Australië bezocht. Denham is daarentegen het meest westelijk gelegen bewoonde gebied van het land. Je kunt hier golf spelen, zwemmen in een lagoon en uiteraard smullen van een aantal zeer goede restaurants.

Ocean Park Aquarium
Het liefst raden wij plekken aan waar jij dieren in hun eigen habitat kunt zien. Toch willen we je het Ocean Park Aquarium in Shark Bay niet ontnemen. Je bereikt dit aquarium op het moment dat je Denham verlaat. In dit aquarium vol zeeleven wordt zeer goed voor de dieren gezorgd, terwijl het bijzonder leerzaam is voor jong en oud. Het aquarium ligt zo’n 10 kilometer van Denham af, waardoor deze twee bezienswaardigheden perfect te combineren zijn.

Dugongs
Heb jij ooit gehoord van een dugong? Deze bijzondere vis die lijkt op een mix van een dolfijn, walrus en zee-olifant is veelvuldig te spotten in de wateren rondom Shark Bay. Wist je trouwens dat 10% van de gehele dugong populatie woonachtig is in dit gebied? Dat is bijzonder te noemen, aangezien dugongs al jaren met uitsterven bedreigd worden.

Scenic Flights
Dat Shark Bay mooi is, zie je direct bij aankomst. Echter wordt er tijdens een van de Scenic Flights over de regio nog een schepje bovenop gedaan. Vanuit een klein vliegtuig geniet jij in een klein gezelschap van de ongekende omgeving van Shark Bay en Monkey Mia. Hierin valt vooral het contrast op tussen de rode duinen, de witte stranden en het blauwe water. Bovendien word je van bovenaf getrakteerd op een of meerdere scheepswrakken.

Benieuwd welke trip wij jou aanraden? Neem vandaag nog contact met ons op en onze medewerkers helpen je graag verder.

Houtman Abrolhos
Ben jij gek op historie? En heb je iets met natuur en Nederlandse scheepvaart? Dan zit je goed bij Houtman Abrolhos. Dit is een eiland op zo’n 65 kilometer van het vasteland dat per boot of vliegtuig bereikbaar is. In dit unieke stukje Australië ga je onder begeleiding van een gids op pad en leer je meer over de 122 eilanden die hier liggen.

Wist je trouwens dat deze eilandengroep is vernoemd naar een oude Nederlandse kapitein van de Batavia? Onthoud de naam Frederik de Houtman dan goed! Onder leiding van deze zeebonk belandden de Nederlanders vroeger zowaar op dit stukje natuur.

Discovery Centre Denham
De volgende activiteit sluit enigszins aan bij Houtman Abrolhols. Rondom Denham en Shark Bay liggen opvallend veel scheepswrakken. Scheepswrakken waarover je veel meer leert in het Discovery Centre in Denham. Wat te denken van het Nederlandse schip Zuytdorp dat hier strandde in 1712 of de Noorse walvisvaarder Gudrun die hier in 1901 zijn laatste rustplaats vond?

Emoes spotten
Australië is bij uitstek een land waar het spotten van wildlife redelijk voor de hand ligt. Wij vinden dit dan ook iets dat nooit verveelt. Ook in Shark Bay word je getrakteerd op een prachtig dier: de emoe. Emoes leven in grote aantallen in de regio. Droom jij er ook van om op een weg te rijden, terwijl je wordt bijgestaan door een rennende emoe? Wij hebben het meegemaakt en het is fantastisch!

Shark Bay

Shell Beach
Je hebt stranden en je hebt stranden. Natuurlijk zijn we allemaal bekend met Bondi Beach en The Whitsundays. Voeg hier Shell Beach in West-Australië maar aan toe. Dit is een adembenemend mooi strand in het Francois Peron National Park, waar jij geniet van pure schoonheid. Opvallend aan dit strand is dat het bijna alleen maar uit schelpen bestaat. Witte schelpen welteverstaan. Hiermee is dit strand het enige strand ter wereld dat alleen uit schelpen bestaat. Dit maakt dit strand zonder twijfel een van de mooiste stranden van heel Australië.

Stromatolieten
Er is maar een toegangsweg naar het schiereiland Shark Bay. En laat dit nu net een toegangsweg zijn waar jij de oudste fossielen op aarde tegenkomt, ook wel stromatolieten genoemd. Het is absoluut de moeite waard hier een klein kijkje te nemen. Deze oude fossielen zijn vooral goed te zien bij Hamelin Pool.

Eagle Bluff Lookout
Er zijn van die plekken waar je weinig moeite hoeft te doen om wildlife te zien. Toch is het spotten van haaien iets waarvoor je vaak toch echt de zee in moet. Tenzij je een aquarium bezoekt. Echter heb je bij de Eagle Bluff Lookout de mogelijkheid haaien te zien zwemmen vanaf een uitzichtpunt. Bijzonder, toch? Neem hier zeker even de tijd voor en voor je het weet word je getrakteerd op tientallen haaien.

Eten en drinken in Shark Bay

Dat Shark Bay geen grote stad is betekent niet dat er in de buurt geen gezellige cafés of restaurants zijn. Iedereen moet een keertje eten, toch? Hieronder een aantal plekken waar je overheerlijk kunt ontbijten, lunchen, dineren of uitgaan:

The Little Shop
Hoe begin je een dag beter dan met een stevig bakkie? En waarom doe je dat niet samen met een goed gevuld broodje? Bezoek The Little Shop en je weet zeker dat je niets tekortkomt. Dit kleine maar sfeervolle cafeetje serveert the best coffee in town, waardoor niets jou stopt om er weer een dagje stevig tegenaan te gaan.

Shark Bay Bakery
Zeg je Australië, dan zeg je een pie of sausage roll. Buiten alle bouwvakkers zijn deze snacks populair bij iedereen, waardoor je er niet omheen kunt er eentje te proeven. Wij raden je aan naar de Shark Bay Bakery te gaan. Wees een klein beetje op tijd, zodat je van een overheerlijke verse pie geniet!

Boughshed Restaurant
Slaap jij in het bijzondere Monkey Mia? Dan is het eenvoudig om een bezoekje te brengen aan het Boughshed Restaurant. Vanuit dit restaurant zit je binnen een paar stappen op het strand, terwijl je geniet van een heerlijk diner tijdens de ondergaande zon. Proef de lekkerste visgerechten onder het genot van een wijntje en jouw avond kan niet meer stuk.

Shark Bay Hotel
Soms smaakt een drankje net even wat lekker als je weet dat je dit op een bijzondere plek nuttigt. Dit geldt zeker voor het Shark Bay Hotel. Dit is de meest westelijk gelegen pub van Australië. Ben jij benieuwd of de biertjes hier net wat lekkerder smaken dan normaal? Haast je dan snel richting het Shark Bay Hotel.

Overnachten in Shark Bay
Gezien onze eigen ervaringen raden we je aan minimaal 2 dagen in Shark Bay te blijven. Dat betekent echter wel dat je ergens moet overnachten. Dit kan uiteraard op een camping of in een fijn hotel. Wij geven hieronder onze beste tips:

Monkey Mia Resort
De bekendste plek om te overnachten in Shark Bay is het Monkey Mia Resort. Hier boek je de meest luxueuze kamers, terwijl je ook de optie hebt om in een dorm te slapen. Vooral laatstgenoemde biedt jou de mogelijkheid te overnachten op een bijzondere plek, terwijl je niet de hoofdprijs betaalt.

Bottle Bay 
Ben jij met jouw eigen auto of camper? Dan raden we je aan om te kamperen in Bottle Bay. Dit is een schitterende baai in het Francois Peron National Park, waardoor jij ’s ochtends direct geniet van alle rust en de intrigerende natuur. Maak de boel gezellig met een kampvuurtje en een koud biertje, knoop een gesprek aan met de buurman en beleef hier een onvergetelijke nacht in Shark Bay.

Shark Bay Holiday Cottages
Heb jij behoefte aan extra ruimte en wil je even een aantal dagen bijkomen? Dan zijn de Shark Bay Holiday Cottages in Denham wellicht de perfecte optie voor jou. Geniet van een fijne omgeving, start de avond met een bijbehorende barbecue en kom tot rust na een wandeling in het Francois Peron National Park of een geweldige Scenic Flight.

Shark Bay

Wat kan Australia Expert voor jou betekenen?

Wij van Australia Expert hebben veel ervaring met activiteiten in Australië. Want heel eerlijk, wie kan er nu beter een activiteit aanraden dan iemand die deze activiteit zelf gedaan heeft? Precies. En daarom gaan wij jou nu vertellen welke toffe dagtrips jij bij ons zou kunnen boeken:

  • Scenic Flights
  • Tickets voor Ocean Park Aquarium
  • Meerdaagse tours van Perth naar Exmouth of Broome (of andersom)
  • Dagtours naar het Francois Peron National Park

Is een reis naar Shark Bay de moeite waard?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: JA! Aangezien Shark Bay net weer wat anders te bieden heeft dan plekken als Exmouth of Broome, raden we je zeker aan hier een of meerdere dagen te stoppen. Er is meer dan voldoende te doen, terwijl het soms ook lekker is om even te stoppen tijdens jouw lange reis langs de westkust. Laat Shark Bay en Monkey Mia dan dé plek zijn om dit te doen.

Scroll naar boven