8 Goede doelen die Australia Expert steunt

8 goede doelen die Australia Expert steunt

Wij zijn gek op Australië. Gek op de mensen, de dieren, de natuur en eigenlijk alles wat j enige affectie met Australië heeft. Aangezien wij hier zo veel onvergetelijke avonturen hebben meegemaakt, doen wij graag iets terug. We doen iets terug in de vorm van donaties of het uitlichten van hedendaagse problemen. Het moge duidelijk zijn dat Australië een aantal lastige kwesties en bijbehorende problemen kent. Denk bijvoorbeeld aan de mentale en fysieke gezondheid van inwoners, dieren in nood door bosbranden en de ingewikkelde relatie tussen de Indigenous people en de nieuwe generatie Australiërs.

Om jou bewust te maken van deze zaken, vertellen we je in dit artikel meer over verschillende goede doelen in Australië. Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen in de wereld kan zien hoe mooi Australië is. Denk alleen al aan de bescherming van de o, zo prachtige oceanen rondom The Land of Down Under. Hieronder volgt een lijst van 8 goede doelen die wij financieel ondersteunen om zo ons steentje bij te dragen aan de gezondheid van Australië. Gezondheid voor mens en dier welteverstaan. 

1. Port Stephens Koala Sanctuary

Iedereen die een roadtrip door Australië maakt of een grote stad als Sydney of Melbourne bezoekt, droomt ervan een koala in levende lijve tegen te komen. En dan het liefst in het wild. Dit begrijpen wij als geen ander, aangezien er weinig dieren zo schattig en bijzonder als koala’s zijn. Toch kennen koala’s grote uitdagingen, waardoor de populatie de laatste jaren ernstig achteruit zijn gegaan. Zo zijn er tijdens de gigantische bosbranden in 2019-2020 alleen al 60.000 koala’s overleden. 

Port Stephens Koala Sanctuary is een opvangcentrum voor koala’s waar gewonde koala’s worden opgevangen. Er wordt getracht de koala’s op te lappen en hen op termijn weer los te laten in het wild. Middels een zeer natuurlijk omgeving leven de koala’s weer op. Jij hebt de mogelijkheid dit van dichtbij te zien en met het blote oog te zien hoe er voor de koala’s wordt gezorgd. Daarnaast kan jij, net als alle medewerkers van Australia Expert, een koala adopteren. 

Port Stephens Koala Sanctuary houdt jou op de hoogte van de ontwikkeling van de door jou geadopteerde koala, waardoor jij er een grote vriend bij hebt. Met jouw donatie kan er vervolgens worden gezorgd voor een nog betere zorg voor misschien wel dé reden waarom Australië zo bijzonder is. 

Check hier de website van Port Stephens Koala Sanctuary.

2. Eco Barge Clean Seas

Vooropgesteld, Australië is geen Bali. In tegenstelling tot een eiland als Bali in Azië vind je hier een stuk minder plastic in de oceanen. En dat is prettig, aangezien de oceanen rondom Australië van ongekende schoonheid zijn. Toch sterven er jaarlijks nog steeds talloze schildpadden door het opeten van bijvoorbeeld colaflesjes. Om dit nog steeds aanwezige probleem tegen te gaan is er in de vorm van Eco Barge Clean Seas een initiatief gestart om de oceanen schoon te houden. 

Eco Barge Clean Seas focust zich met name op de regio rondom de adembenemende Whitsundays en haalde sinds juli 2009 al bijna 250.000 kilo aan plastic uit zee. Een ongeëvenaard aantal kilo’s dat aangeeft dat deze vorm van milieuvervuiling nog steeds niet is opgelost. Eco Barge Clean Seas kent inmiddels ruim 200 vrijwilligers die er keihard aan werken de zee te houden, zoals deze hoort te zijn. Daarnaast vertellen zij verhalen aan reizigers en de lokale bevolking om iedereen bewust te maken van dit probleem. Dit betekent een veiligere omgeving voor schildpadden en andere bewoners van de azuurblauwe wateren.

Een leuk details is dat Estelle en meerdere klanten van ons langs zijn geweest bij Eco Barge Clean Sees. Zij hebben hier meegeholpen, waarbij zij 2 x per week mee hebben geholpen met projecten als turtle rescue of beach cleaning.

Check hier de website van Eco Barge Clean Seas.

Eco barge clean seas

3. Blue Tree Project

Het kan zijn dat je tijdens jouw rondreis door Australië uit het niets een blauwe boom ziet staan. Dit zijn geverfde dode bomen met een zeer indrukwekkende betekenis. Australië kent een groot probleem als we het hebben over de mentale gezondheid. Alleen al in het jaar 2021 pleegden er ruim 3000 mensen zelfmoord door dit probleem. Opvallend is dat deze zelfdodingen vooral voorkomen bij jongeren. Dit toont aan dat er iets in de Australische bevolking schuilt dat allesbehalve goed is. 

Het Blue Tree Project helpt bewustwording te creëren rondom de mentale gezondheid van mensen. Zij stimuleren mensen onderling moeilijke gesprekken te voeren, zodat problemen niet onbesproken blijven. Australiërs staan over het algemeen bekend als laid-back mensen. Helaas gaat dit vaak samen met het weglachen van problemen en doen alsof er niets is. Middels het Blue Tree Project wordt verteld dat het ‘oke’ is om een keer een slechte dag te hebben. It’s okay to have a blue day!

Check hier de website van The Blue Tree Project. 

Blue Tree

4. Wandering Minds – Black Dog Institute

Als jij ooit in Australië bent geweest, dan weet je hoe groot dit land is. Afstanden die op de kaart zeer kort lijken, kunnen zomaar 3 uur rijden zijn. Stel je dan eens voor dat je deze afstanden te voet doet. Precies dit is wat Bailey van Wandering Minds momenteel aan het doen is. Zij is op dit moment bezig met een wandeling van het zuidelijkste puntje van Wilson Promotory tot aan het noordelijk gelegen Cape York. Dit is een wandeling van 5000 kilometer langs de oostkust. 

Bailey doet dit om geld om te halen voor het Black Dog Institute. Dit is een goed doel dat, net als het Blue Tree Project, geld inzamelt om de mentale gezondheid van Australiërs ten goede te komen. Aangezien een aantal medewerkers van Australia Expert dit zelf van dichtbij hebben meegemaakt en hierdoor zagen wat dit met een persoon doet, kunnen wij niet anders dan bijdragen aan de oplossing van dit inmense probleem in Australië.

Check hier de website van Wandering Minds.

5. Kangaroo Haven

Er zijn plekken in Australië waar je om de haverklap skeletten van kangoeroes langs de weg ziet liggen. Neem alleen al de route van Perth naar Adelaide via de Nullorbar Plain. Dit klinkt misschien vreselijk, toch komen gewonde of overleden kangoeroes dagelijks voor in Australië. Een naar idee, aangezien het onder andere de kangoeroes zijn die Australië zo’n interessant land maken. Ooit reden Mandy en Mark van Kangaroo Haven een kangoeroe aan, waarna zij een baby uit de buidel van de kangoeroe redde. 

Sindsdien is Kangaroo Haven, een opvangcentrum in Kununurra, in het leven geroepen. Op deze plek worden gewonde en pas geboren kangoeroes opgevangen, waarna ze worden voorbereid om los te worden gelaten in het wild. Mocht jij bezig zijn met een roadtrip van Darwin richting Exmouth en Kununurra passeren, dan is dit dé plek waar je meer leert over deze geweldige dieren.

Check hier de website van Kangaroo Haven 

6. Run for a Reason

Run for a Reason is een initiatief van Tjerk (in Australië Backpacker Jack genoemd). Tjerk heeft in 2021 een motorongeluk gehad, waarna hij verlamd raakte aan zijn onderlichaam. De levendige Tjerk maakte kennis met een leven vol nachtmerries en voelde zich alsof hij vast zat in zijn eigen lichaam. En dan te bedenken dat je lichaam nog zo graag wilt. Toch is Tjerk vastbesloten hier iets aan te doen. Om die reden heeft hij Run for a Reason opgericht.

Wonder boven wonder is Tjerk is staat om met behulp van fysiotherapeuten 12 kilometer hard te lopen. Hiermee probeert Tjerk geld op te halen om andere met soortgelijke verhalen van een goede verzorging te voorzien. Hoe bedoel je ‘rennen voor een reden’? Wij krijgen nog altijd kippenvel van dit verhaal en steunen Tjerk dan ook met alle liefde!

Check hier de website van Run for a Reason

7. Sea Shepherd

Het 7e goede doel waar wij graag een steentje aan bijdragen is Sea Shepherd. Dit klinkt wellicht bekend in de oren, aangezien Sea Shepherd wereldwijd actief is. Sea Shepherd maakt zich hard voor alles wat met de oceanen te maken heeft. Zo komen ze onder andere in actie voor illegale visvangst voor de kust van Afrika en verdedigen ze de achteruitgang van het continent Antarctica.

Ook in Australië is Sea Shepherd zeer aanwezig en komen ze onder andere in actie voor de zeehonden in de Great Australian Bight. Liefde voor Australië betekent indirect liefde voor de ocean. Wij houden van alles wat de zeeën betreft en kunnen het niet over ons hart verkrijgen om niet bij te dragen aan dit soort projecten. 

Check hier de website van Sea Shepherd 

8. Blaze Aid

Last but not least, Blaze Aid. Blaze Aid is een initiatief dat in het leven is geroepen in 2009 en houdt zich vooral bezig met het herstel na de gigantische bosbranden waar Australië zo nu en dan mee maken heeft. Blaze Aid repareert onder andere hekken die zijn verwoest door het woeste natuurgeweld, waarin zij inmiddels hulp krijgen van een groot aantal vrijwilligers. Zo zijn er tijdens de gigantische bosbranden in 2019-2022 alleen al 45 kampen opgezet, van waaruit hulp werd geboden. En dan te bedenken dat de organisatie van één kamp alleen al rond de $5,000 per week kost. 

Wij krijgen zo’n fijn idee van mensen als Kevin en Rhonda Butler, oprichters van Blaze Aid. Het feit dat zij met zoveel passie meewerken aan de heropbouw van de getroffen gebieden is iets waar wij lekker op gaan. Zeker gezien het feit dat een deel van alle donaties direct teruggaat naar de getroffen gebieden. Hier is een gebrek aan toerisme en handel, waardoor financiële hulp nodig is.

Ten slotte is ook het GRAFFI in het leven geroepen. Dit staat voor Grass-seeds, Re-stablishment After Fires Funding Initiative. Hiermee wordt delokale boeren geleerd over hoe zij gebruik kunnen maken van native bomen en hoe ze in de toekomst met bepaalde uitdagingen kunnen omgaan. Allemaal met het grote doel om de immense opgelopen schade in de toekomst te minimaliseren.

Check hier de website van Blaze Aid. 

Kleine donatie?

In dit artikel heb je meer informatie gekregen over 8 van de vele goede doelen die van toepassing op Australië zijn. Wij vertellen je dit omdat wij het belangrijk vinden verder te kijken dan alleen ons eigen leven. Een leven waarin heus niet alles voor de wind gaat, maar waarin we het vaak wel beter hebben dan andere mensen en/of dieren. Voel je uiteraard nergens toe verplicht. Maar in het geval dat jij iets kunt missen, dan willen we je vragen een van de goede doelen uit te kiezen en hier een donatie aan te geven. Zo niet, even goede vrienden. We zijn in ieder geval verheugd dat we ons verhaal hebben kunnen delen!

Scroll naar boven