The Great Ocean Road

The Great Ocean Road

Waarom je de Great Ocean Road moet toevoegen aan je bucketlist!

De Great Ocean Road, een van de meest iconische autoroutes ter wereld én de roadtrip die mij verliefd heeft gemaakt op Australië. Wat heeft deze trip veel indruk op mij gemaakt! Ik heb dan ook het geluk dat ik het mooiste plekje van de GOR al acht maanden mijn thuis mag noemen. Of ik hier ooit nog weg ga? Daar moet ik nog achter komen.

De Great Ocean Road trip is de eerste trip die ik in Australië gemaakt heb nadat ik Melbourne verkent had. Via een Facebook groep voor Nederlanders in Australië heb ik de eerste week een paar Nederlandse meiden leren kennen en samen besloten om een auto te huren en de road trip langs de Great Ocean Road aan te gaan! Mocht je in Victoria zijn en je twijfelt over wat je wilt zien en doen, zorg dat deze zeker op je lijstje staat, want de GOR overslaan is gewoon geen optie! 

Tijdens deze trip leg je zo’n 240 kilometer af van Melbourne tot aan Warrnambool of Port Fairy. Tijdens de reis kom je langs iconische australische surfdorpjes, de mooiste stranden, kliffen en natuurgebieden als de regenwouden in the Otways, of te wel, Otway National Park.

Doe je dit met een tour, dan mis je zó veel mooie dingen. Mijn advies is, huur een auto en ontdek het zelf! Stop waar je wilt en doe het lekker op je gemak. Ik heb er zelf drie dagen over gedaan, de eerste nacht geslapen in super hostel in Torquay (Bells Beach Backpackers). De dag erna zijn we verder getrokken, maar helaas Torquay zelf een beetje overgeslagen. Dit is eigenlijk een heel leuk surfstadje waar shopliefhebbers voor surfmerken hun hart kunnen ophalen (zoals mijzelf). Ik ga nu regelmatig naar Torquay voor een shop en strand dag. Een tip; sla Torquay zelf niet over zoals ik dat had gedaan, maar loop er doorheen, ga even naar het strand en loop over de boulevard, voor de surfers is dit ook de perfecte surfstad. Wanneer je verder rijdt geniet vooral gewoon van de prachtige uitzichten. zodra je in het stadje Lorne komt, sla deze ook niet over! Ik had dat wel gedaan, en toen ik een paar weken terug opnieuw naar Lorne ging ontdekte ik dat het eigenlijk een heel leuk plaatsje is met een gezellige boulevard. Daarna een beetje de jungle vibes in in the Otways en afsluiten met de bekendste plekjes van de GOR zoals de 12 Apostelen. Port Campbell Hostel in Port Campbell is een echte aanrader om je overnachting voor de tweede nacht te boeken, er zit een brouwerij bij waar ze hun eigen bier brouwen en verkopen in de bar met loungebanken waar je na een lange dag een welverdiend biertje kan drinken. Hier heb ik een baan aangeboden gekregen toen ik daar zelf sliep en dit hostel heeft mij terug laten komen naar de GOR nadat ik wat gereisd heb langs de oostkust van Australië.

Naast het volgen van de GOR, is er in die omgeving nog veel meer moois te zien. Het bezoeken van watervallen, meren, regenwoud en veel outdoor activiteiten te doen. Namelijk, in Otway National Park.

Deze roadtrip is vooral een trip om gewoon lekker te genieten van alle mooie uitzichten tijdens de autorit, op je gemak dingen bezoeken en je te wanen in de typische Australische sferen.

Hieronder heb ik een globale planning uitgewerkt en de hoogtepunten op een rijtje gezet om jou te helpen bij het plannen van jouw GOR trip en er het meeste uit te halen! 

Tijdens deze trip leg je zo’n 240 kilometer af van Melbourne tot aan Warrnambool of Port Fairy. Tijdens de reis kom je langs iconische australische surfdorpjes, de mooiste stranden, kliffen en natuurgebieden als de regenwouden in the Otways, of te wel, Otway National Park.

Great ocean road trip

Tips voor jouw 3 daagse planning(vanuit Melbourne):

Dag 1

 • Huurauto ophalen.
 • Rijd richting de GOR (B100)/Torquay.
 • De eerste dag rijd je nog niet veel van de GOR, je rijd door Geelong, een havenstadje. Een goede plek om even een pauze te nemen en wat te eten, maar verder niet heel gezellig om veel tijd door te brengen. 
 • Rijd door naar Torquay om daar de rest van de dag door te brengen. Er zijn verschillende plekjes die je hier kan bezoeken:
  Point impossible beach
  Bells beach (niet overslaan!)
  Voor de geïnteresseerde: Australian National Surfing Museum
  Torquay beach en het centrum van Torquay zelf natuurlijk
 • Check-in in Bells Beach Backpackers hostel. Je kunt hier zelf wat koken, of eet iets in een van de gezellige plekjes langs de boulevard in Torquay.

Dag 2

 • Rijd naar het begin van de Great Ocean Road, dit is aangegeven door een houten constructie die over de weg loopt. Mis deze plek niet voor de iconische GOR foto.
 • Volg de weg naar Lorne, een perfect plekje voor lunch!
 • Na Lorne zijn er een paar stops in onderstaande volgorde die je eventueel kan maken:
  Teddy’s Lookout
  Sheoak Falls
  Kenneth River, perfecte plek om Koala’s te spotten! Hier is een camping met een soort cafeetje genaamd Koala Café, de naam zegt het al. Loop hier even rond en gegarandeerd dat je koala’s ziet.
  Apollo bay is ook een leuk dorpje om even naar het strand te gaan of naar Marriner’s Lookout te lopen.
 • Daarna kom je aan in Otway National Park, hier zijn een paar dingen die je kan doen, mijn advies is om te richten op het onderste puntje van de Otways en dag 3 wat meer landinwaarts te gaan. Twee dingen die je zou kunnen doen is naar het lighthouse gaan, hiervoor moet je wel entree betalen. Het ligt in een natuurpark waar je dan doorheen kan lopen. Het is wel leuk om te doen, maar vond het niet een must. Hierna kom je eindelijk aan bij de hoogtepunten! 
 • 12 Apostels (het mooist tijdens zonsondergang), Loch ard Gorge, London Bridge, The Grotto, Bay of Islands en zo zijn er nog wel een paar mooie plekjes om te stoppen.
 • Al deze plekjes liggen rondom Port Campbell (de plek die ik nu mijn thuis noem), een aanrader om hier te overnachten in Port Campbell Hostel, een hostel die een eigen bierbrouwerij heeft en pizza’s voor 10 dollar verkoopt! Een perfecte plek om je avond mee af te sluiten.

Dag 3
Deze dag raad ik aan om het meer binnenlands gelegen Otway National Park te bezoeken. Een paar tips: 

 • Lake Elizabeth
 • Beech Forest
 • Otway Fly, dit is een adventure park waar je een parcour kan afleggen in de bomen en zipline, het is een beetje aan de dure kant, maar wel leuk!
 • Triplet falls

Wanneer je genoeg ontdekt hebt in The Otways rijd je in een paar uur weer terug naar Melbourne.

Mocht je nog tijd hebben voor een vierde dag, zou dit goed te combineren zijn met het bezoeken aan de Grampians, een ander prachtig bergachtig natuurgebied. 

Een reis over The Great Ocean Road

We hopen je in dit artikel voldoende informatie hebben kunnen geven over The Great Ocean Road. Mocht je nog vragen hebben, kun je ons altijd een berichtje sturen. Wij vertellen jou met veel enthousiasme over alle mogelijkheden.

great ocean rod
Scroll naar boven